Početnaandrew marc, Carrefour, Mango, Shoes, Zalando, OTTO, Trivago, Balsamik, Heeliana, Subito, BMV
Hirurško ljepilo zamjena za šavove


Naučnici su razvili elastično hirurško ljepilo koje bi moglo da transformiše hitne tretmane zatvaranjem kritičnih rana na koži ili organima, a bez potrebe za spojnicama ili šavovima.

Gel se temelji na hibridnom elastičnom proteinu, zbog čijih je skraćenica nazvan MeTro, a može se nanositi na unutrašnje i spoljašnje rane što bi u hitnim situacijama zaista moglo da spasi mnoge živote.

Ovo hirurško ljepilo kreirao je Nasim Anabi sa Univerziteta "Northeastern" u Bostonu uz saradnju međunarodnog tima naučnika sa Univerziteta u Sidneju i Harvarda, piše "New York Daily". 

Korištenjem hirurškog ljepila, rane se zatvarju u samo 60 sekundi bez zaustavljanja prirodnog širenja i opuštanja organa ili kože na koju se primjenjuje.

Za sada su eksperimenti bili ograničeni na životinjama, ali radi se na ljudskim testiranjima, a dosadašnji rezultati su obećavajući. Izum je uspješno testiran na arterijama i plućima glodara te plućima svinja.

"Ljepota MeTro ljepila je da, čim dođe u dodir s tkivnim površinama, momentalno se učvršćuje", objasnio je Nasim Anabi.

Nakon nanošenja tretira se ultraljubičastim svjetlom kako bi se spoj osigurao. Zahvaljujući razgrađujućem enzimu ugrađenom u ljepilo, ono se može modifikovati da traje tačno određeno vrijeme (sati ili mjeseci), u zavisnosti od vrste povrede.

"U hitnim situacijama gdje je brzina odlučujuća MeTro bi mogao da napravi veliku razliku u zatvaranju rana. Zapravo radi poput silikona koji koristite na pločicama u kuhinji ili kupatilu", objašnjava Anabi čiji su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "Science Translational Medicin"e.

“Kada gledate MeTro, možete vidjeti da djeluje kao tečnost, popunjavajući praznine tako da se prilagođava obliku rane", rekao je jedan od naučnika, Entoni Vajs, sa Univerziteta u Sidneju.

"Potencijalne upotrebe ovoga su bitne – od liječenja ozbiljnih unutrašnjih rana na hitnim mjestima kao što su saobraćajne nesreće i ratne zone, kao i poboljšanje bolničkih operacija, a razgradi se bez ostavljanja ikakvih toksičnih ostataka u tijelu", dodao je on.

Anabi vjeruje da bi ovaj gel mogao da se nađe u bolnicama kroz tri do pet godina.

loading...